Имен ден празнуват: Тома, Томислав, ТомиславаПървата седмица след Великден, с която

...
Имен ден празнуват: Тома, Томислав, ТомиславаПървата седмица след Великден, с която
Коментари Харесай

През Томина неделя не се работи

Имен ден честват:  Тома, Томислав, Томислава

Първата седмица след Великден, с която приключват Великденските празници, се назовава Томина неделя. Ще ви срещнем с някои суеверия и обичаи през тази седмица.

Тези седем дни се назовават също по този начин празни, защото през тях е неразрешено да се работи каквото и да било.

През Томина седмица възкръсналият Исус Христос почнал да се появява пред учениците му. Когато се понесла мълвата, че тялото на Спасителя го няма в пещерата и той е възкръснал, само деятел Тома не повярвал в нея.

Първият понеделник след Томина неделя  се назовава „ Софинден ”, „ Сувия ”, „ Сувинден ”.

Почита се сушата. Според националните показа денят е „ хаталия ” – неприятен ден. Затова се съблюдават някои забрани. Жените не перат и не сушат облеклата. Не се копае и не се сее, „ с цел да не изсъхва храната ”. Не се вари мляко, „ с цел да не се подвига ” млякото на говедата и да не стават рани.

На Софинден се изпълнява  остарял бит за предотвратяване на хора и добитък от заболяването „ топалък ”  (да не окуцяват). Преди изгрева на слънцето дамите връзват на един прът на оградата вълнен парцал или мъжки навуща и назовават: „ Тука да остане топаллъка! ”; „ Кол да куца, кон да не куца, прът да куца, вол да не куца, прът да куца, чиляк да не куца ”. / /sanovnik.bg

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни н
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР